Reportage
Lyssna på radio med surfplattan eller mobilen
Teknik

12 februari 2020

Appen Sveriges Radio Play innehåller alla program som finns i deras utbud. Med appen kan du söka upp senaste avsnittet av ditt favoritprogram eller botanisera bland olika program och ämnen. Du kan också välja kanal och lyssna på programmen som sänds direkt. 

Börja med att öppna mobilen eller surfplattans butik för appar. Om du har en iPad behöver du klicka i det inringade fältet i vänstra hörnet. Där väljer du endast iPhone, innan du går till sökfältet. Annars kommer du inte hitta appen när du skrivit Sveriges Radio eller SR i sökfältet.

Bild 1. Om du har en iPad ska du gå till markeringen i vänstra hörnet och klicka på endast iphone, innan du söker efter Sveriges Radio.

Skriv Sveriges Radio i sökfältet till höger.

1. När du sökt fram appen så laddar du ner den genom att klicka på hämta, eller i det här fallet en nedåtgående pil. Se den röda cirkeln i bilden ovanför.

Bild 2. När du öppnat appen får du lite frågor. Följ instruktionerna.

2. När du öppnat appen så får du några frågor, till exempel vilka kategorier av program du är intresserad av. Klicka på bilderna för att markera dina val. Följ bara instruktionerna.

Bild 3. Startsidan för Sveriges Radios app. 

3. Nu har vi kommit till startsidan. Den röda cirkeln högst upp markerar en rad där du kan välja en kanal och lyssna på kanalens direktsändning.

Den röda cirkeln nere till vänster markerar Hem-knappen. Du kan alltid klicka på den för att komma tillbaka till startsidan.

Klicka på Sök Program, sök-knappen, som finns längst ner på startsidan. Knappen ser ut som ett litet förstoringsglas, och vi har markerat den med en röd cirkel.

Bild 4. Alla program från A till Ö hittar du när du klickar på sökknappen. 

4. Klicka i nästa steg på program från A-Ö. Programmen står då i alfabetsordning. Som exempel här letar vi upp Vinter och Sommar i P1. Du kan också skriva ner programmets namn i sökfältet högst upp.

Bild 5. Som exempel väljer vi programmet Sommar och Vinter i P1.

5. När vi valt att lyssna på Sommar och Vinter i P1 så ska vi bara välja ett intressant avsnitt. Klicka på ett program du själv tycker verkar intressant!

Bild 6. Den röda pilen pekar på Spela-knappen. Klicka där för att lyssna på ditt valda program. 

6. Till varje avsnitt av ett program finns en kort skriven sammanfattning om programmets innehåll.

Bild 7. Spela-knappen är markerad med en röd cirkel. Klicka på den för att lyssna på, eller pausa programmet. 

7. Såhär ser det ut i spel-läget. Det viktigaste är Spela-knappen som du även kan klicka på för att pausa programmet. Den är markerad med en stor röd cirkel.

Ett annat smart verktyg är klockan. Klicka på Ställ Sovtimer. På bilden har vi markerat den med en röd pil. Om du klickar på den kan du ställa in hur lång tid programmet ska spela. Då stänger den av sig själv om du somnar innan det är slut.

Bild 8. Sovtimer. Här kan du välja när programmet ska sluta spela. 

Det finns många fler funktioner i appen, men vi har tittat på hur du gör för att du ska kunna hitta ett program och lyssna. Appen är gratis, och nu när du vet hur du hittar tillbaka till startsidan kan du i lugn och ro klicka runt på de olika sidorna.

av Anna Ketola, Kommunikatör

Tipsa Anna om positiva berättelser som rör äldre och äldreomsorg så att vi kan bli ännu bättre på att bevaka frågor som rör seniorer. Du når henne på [email protected]