Reportage
Det ska rocka att bli gammal
Skogslyckan, Uddevalla
23 oktober 2018
En korridor binder samman de båda höghusen som tillhör vård- och omsorgsboendet Skogslyckan. Mitt i entrén till äldreboendet möts man av något så oväntat som ett biljardbord. Här finns 96 lägenheter och det talas många olika språk – en avdelning har finskspråkig personal.
I samlingssalen sker många möten för äldre som vill delta i dagverksamheten. Här jobbar aktivitetssamordnarna Mona Hansson och Isabel Dalholmer. Dagverksamheten erbjuder två aktiviteter om dagen, och på måndagar och fredagar är det rörelse i fokus. Förutom gymnastiken två gånger i veckan har de även yoga när det finns tillfälle.

– På fredagar använder vi både kroppen och knoppen, säger Mona Hansson. Först har vi rörelse till musik, sen har vi bingo. Vi kombinerar de två för då har man energin uppe när det är dags för bingon. Och för de som kanske inte är sugna på gymnastik är med ändå tack vare bingon.
– Gymnastiken är viktig. Om man sitter i rullstol hela dagarna och då är det viktigt att få igång andningen, säger Mona Hansson.

Motionären Leila Hyvönen mellan Isabel Dalholmer t.v och Mona Hansson t.h.
Fotograf Anna Ketola

Det ska rocka att bli gammal

Tidigare såg den stora ytan mer ut som ett väntrum hos tandläkaren, berättar Isabel Dalholmer om entrén. Fler och fler, både boende och anhöriga har börjat hitta till biljardbordet som också ger rörelse. Gymnastiken har funnits med länge men sedan Isabel och Mona tog över dagverksamheten har de försökt tänka nytt, och vara lyhörda.
– De tycker inte det är roligt att väva och sticka längre, det är ett generationsskifte. De är gamla men ändå inte, säger de.
– Det ska rocka att bli gammal, säger Isabel. Och det ska vara roligt att komma till oss! Rörelsen är ju viktig men det främsta är gemenskapen och att det ska vara roligt. Humorn är jätteviktig, vi skrattar väldigt mycket här, både personal och äldre.

“Det är bara människan och en speciell sorts papegojor som rör sig ofrivilligt till musik.”
Mona och Isabel håller i gymnastiken varannan gång, och kör sina egna pass. Isabel hittar bland annat inspiration på Youtube på träning för seniorer. De är aktiva på sin egen Facebooksida och delar information om olika träffar och aktiviteter. De publicerar även bilder och filmer från olika aktiviteter, men inte utan de äldres tillstånd, poängterar de.

– Facebook använder vi av två skäl. Dels för att sprida inspiration till andra om vad vi gör, och ge information till anhöriga om vad som händer.

Elin Jiremo, 90, och Ulla Karlsson, 78 gymnastiserar.
Ett gäng flugsmällor och vanliga ballonger är rekvisitan till ett av motionspassen. De äldre samlas runt ett stort långbord och passar ballonger till de sittande mittemot. Ballongerna flyger långsamt över bordet och de är mjuka. En idé som gör att alla kan hänga med även om man kanske är halvsidesförlamad efter en stroke, berättar de. I början tyckte många äldre att det var barnsligt med ballonger men när de fått prova tyckte de att det var kul.

– Vi jobbar mycket med alla sinnen, säger Isabel. Musik, färger och god mat. Allt är ju motion för hjärnan. Musik lockar till rörelser. Det är bara människan och en speciell sorts papegojor som rör sig ofrivilligt till musik.
– Musiken är blandad men gärna med fart i. Vår 102-åring önskar Elvis Presley och sitter och sjunger med. Igår lyssnade vi på Povel Ramel. Vi jobbar mycket utanför boxen och försöker hela tiden hitta möjligheter att skratta. Det ska vara kul att komma till oss, säger Isabel.

Edith Olers snart 86: – Jag tycker gymnastiken är jättebra. Bingon efteråt är trevlig, men jag kommer i huvudsak för träningen, det är väldigt viktigt. Jag har haft en del nack- och ryggbesvär men tycker jag tränat upp mig, säger hon.

av Anna Ketola, Kommunikatör

Tipsa Anna om positiva berättelser som rör äldre och äldreomsorg
så att vi kan bli ännu bättre på att bevaka frågor som rör seniorer.
Du når henne på anna@mediapoolen.se