Reportage
Låna böcker till surfplattan med Biblio
Teknik

12 februari 2020

Den här appen tar biblioteket till din surfplatta eller mobil. Du behöver bara ha ett lånekort och lösenordet du använder för att låna böcker på det fysiska biblioteket. Du kan välja bland både e-böcker och ljudböcker. Det kostar inget och det finns massor att välja på.
1. Gå in på den app-butik som finns på din surfplatta, eller mobiltelefon. Om du använder iPad så behöver du gå till en kolumn högst upp till vänster. (Se bilden nedan.)
I kolumnen finns det två ifyllda alternativ, välj endast iPhone. Annars kommer du inte kunna hitta appen Biblio när du söker efter den. Sök upp appen Biblio och ladda ner den genom att klicka på hämta. 
1: Om du har en iPad så måste du först gå till vänstra hörnet och klicka på kolumnen som här fått en röd cirkel.

Där väljer du “endast iPhone”. Annars kommer du inte hitta Biblio.

2:Skriv Biblio i sökfältet.

3. Hämta.

2. Klicka på Välj bibliotek. Om ditt bibliotek erbjuder tjänsten Biblio så hittar du ditt bibliotek i listan.
Bild 2. Klicka på Välj bibliotek. 
3. När du klickat på Välj bibliotek får du reda på om ditt bibliotek är anslutet till tjänsten Biblio. Sök genom att skriva ner namnet på ditt bibliotek eller gå igenom listan i alfabetsordning. Klicka på biblioteket när du hittat det.
Bild 3. Leta upp ditt bibliotek i listan. Klicka på biblioteket när du hittat det.
4. Här fyller du i kortnummer och lösenord. Kortnumret står på ditt bibliotekskort. Lösenordet är samma som du använder när du lånar böcker på biblioteket. Du behöver också klicka i rutan för att godkänna villkoren för att använda tjänsten. Klicka på Logga in.
Bild 4. Fyll i kortnummer och lösenord. Du behöver också klicka i rutan för att godkänna villkoren för att använda tjänsten.
5. Nu när du är inne i Biblio börjar den roliga delen! Den översta cirkeln i vänstra hörnet markerar tre vertikala streck. Det är en symbol som tar dig vidare till Menyn där du kan navigera mellan de olika sidorna i appen.
Bild 5. Menyn finns alltid i vänstra hörnet och ser ut som en box med tre vertikala streck.
6. I Menyn kan du navigera mellan appens olika sidor som: Mina lån, Kategorier, Sök och Inställningar.
Bild 6. Menyn.
7. Om du klickar på Sök i menyn så kan du direkt söka efter en speciell författare eller bok som du vill läsa. Som exempel söker vi efter Selma Lagerlöf. Under sökfältet har vi resultatet av sökningen.
Bild 7. Klicka på Sök.
8. Om du klickar på Filter så kan du finjustera din sökning och välja om du vill ha ljudböcker eller e-böcker. Du kan också välja bland olika språk.
Bild 8. Under sökfältet finns Filter. Det är ett sökfilter där du kan välja språk eller om du till exempel bara vill söka efter ljudböcker.
9. Gå in på menyn (klicka på de tre strecken i vänstra hörnet) och klicka sedan på Kategorier. Här kan man se en del av utbudet och få tips från topplistor och bibliotekets egna tips. Vi börjar med att gå vidare in på topplistan med ljudböcker.
Bild 9. Ljudböcker har en symbol med hörlurar för att du snabbt ska kunna urskilja vad du tittar på.

E-böcker har en miniatyrbild av en bok.

10. När du klickat på en bok får du mer fakta och information om den. När du klickat på Låna så laddas boken ner och du kan snart börja lyssna eller läsa. Sen kan du hitta boken i Mina lån.
Lånetiden kan vara ca 28, 14 eller 7 dagar, det kan skilja sig från olika bibliotek. Men du behöver inte tänka på något, boken försvinner bara från dina lån, och du kan låna den på nytt. Det finns också en begränsning på hur många böcker man kan ladda ner och låna under en viss tid.
Bild 10. När du klickat på Låna så laddas boken ner och du kan snart börja lyssna eller läsa.
11. Nu har vi laddat ner boken och klickat på Lyssna. Den viktigaste knappen är spela/play-knappen som i bilden nedan är markerad och finns längst ner.
I raden med symboler under bokomslaget finns ytterligare funktioner. Den första markeringen från vänster är ett bokmärke. Du kan när som helst när du lyssnar klicka på symbolen och spara ett bokmärke så du lätt kan hitta tillbaka.
Du kan också bara pausa boken genom att klicka på spela-knappen, innan du stänger appen. Du kommer tillbaka till rätt plats när du startar boken nästa gång.
Till höger om bokmärket finns en klocka, där du kan ställa in hur länge du vill att boken ska spela. Då stänger den av sig själv efter en viss tid, vilket är bra om du lyssnar innan läggdags.
Bild 11. Nu har vi laddat ner boken och klickat på Lyssna. Den viktigaste knappen är spela-knappen som här är markerad och finns längst ner.
12. Med bokmärkesfunktionen så kan du hitta tillbaka till ett speciellt ställe i boken. Klicka bara på skapa bokmärke så kan du hitta tillbaka den sidan du läser vid ett annat tillfälle.
Bild 12. Skapa egna bokmärken.
13. Genom att klicka på klockan så kan du ställa in en tid när du vill att ljudboken ska sluta spela. Det kan vara väldigt bra om man lyssnar på kvällen och kanske somnar ifrån boken.
Bild 13. Ställ in en tid när du vill att ljudboken ska stänga av.
14. Klicka på Menyn och gå in på Kategorier och välj nu istället topplista med e-böcker. De läser du som vanliga böcker fast på skärmen. Vi ska titta lite närmare på hur det kan se ut. Du börjar med att välja en bok och klicka sedan på Låna, och sedan Läs.
Bild 14. E-bok.
15. Nu har vi öppnat en e-bok. Högst upp finns en meny-rad med knappar som vi markerat med en röd cirkel, som vi ska gå igenom. Till vänster har vi först tillbakapilen, om du vill gå tillbaka till menyn eller där du var sist. Sedan kommer bokmärket där du helt enkelt kan gå in och skapa ett bokmärke för sidan du är på, och hitta tillbaka.
Du kan ändra storleken på texten och andra inställningar på knappen som ser ut som ett stort A. I högra hörnet finns tre vertikala streck där du kan klicka och se en meny med alla kapitel i boken.
Om menynraden blir osynlig så kan du klicka någonstans på texten så kommer den tillbaka igen. Boken sparar alltid vilken sida du är på automatiskt när du stänger ner appen.
Bild 15. Överst finns en rad med knappar: tillbakapilen, bokmärket, textinställningar och boxen där du kan se och navigera bland bokens olika kapitel.
16. Du hittar dina böcker i Mina lån. Där står det hur många dagar du har kvar boken som ett lån. När lånetiden är ute försvinner de från din sida.
Bild 16. Den röda cirkeln på bilden markerar ett reglage. Dra den till höger så laddas boken ner, och du kan läsa den även när du inte har internet.
Nu har vi gått igenom det viktigaste för att du ska komma igång att låna böcker. Gå in på de olika sidorna och prova dig fram. Tänk bara på att det är begränsat hur många böcker du kan låna och att det inte går att lämna tillbaka dem utan de försvinner när lånetiden är ute. Lycka till och trevlig läsning!

av Anna Ketola, Kommunikatör

Tipsa Anna om positiva berättelser som rör äldre och äldreomsorg så att vi kan bli ännu bättre på att bevaka frågor som rör seniorer. Du når henne på [email protected]